Krádež medených káblov. Z bytov ukradli šperky. Dve krádeže počas jednej noci v obci Fričkovce. Zrážka dvoch áut v okrese Stará Ľubovňa

18.07.2008 Celý región

Krádež medených káblov: Jarovnicki policajti vyšetrujú krádež medených káblov, ktorú včera oznámil 55 ročný muž z Hermanoviec, okr. Prešov.
Tomu doposiaľ neznámy páchateľ v noci zo stredy na štvrtok vošiel do dielne pri rodinnom dome v Hermanovciach, z ktorej ukradol 30 m medeného kábla na 380 V s koncovkami, dva 30 m medené káble na 220 V s koncovkami a štyri 30 m medené káble od zváračky s kliešťami. Okrem káblov ukradol z dielne aj 3 sekery. Celková spôsobená škoda je vyčíslená na 12 000-. Sk. Polícia v danom prípade začala trestné stíhanie pre zločin krádeže a prečin porušovania domovej slobody.
Krádež medených káblov vyšetrujú v týchto dňoch aj policajti zo Spišského Podhradia. Zatiaľ neznámy páchateľ ukradol počas noci z utorka na stredu z haly jednej z miestnych firiem 600 m medeného kábla. Poškodenej firme vznikla škoda 45 000. - Sk.

Z bytov ukradli šperky:
Do dvoch bytov na Ulici D. Tatarku v Poprade sa počas včerajšieho dňa vlámal zatiaľ neznámy páchateľ.
Byty boli na druhom poschodí, pričom dnu sa páchateľ v oboch prípadoch dostal po vylomení vchodových dverí. Z jedného bytu následne ukradol retiazku zo žltého kovu a z druhého rôzne predmety z bieleho kovu. V prvom prípade vznikla majiteľovi škoda 9 600. - Sk a v druhom 77 500. - Sk.

Stačí iba pár minút. Zlodej je schopný dostať sa do domu či bytu každým otvorom väčším ako ľudská hlava. Páchatelia často využívajú nepozornosť a neopatrnosť majiteľov. Ako teda znížiť riziko? V podstate ide o dodržiavanie jednoduchých pravidiel.
- starostlivo uzamknite dvere a okná. Nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, malé strešné okná a pivničné okná,
- investície do kvalitných bezpečnostných zámkoch sú mnohokrát menšie ako prípadná škoda spôsobená krádežou. Na trhu sú prístupné i ďalšie zabezpečovacie prostriedky, napr. bezpečnostné závory, bezpečnostné retiazky, výplne dverí proti roztiahnutiu poistky dverových závesov, plechové spevnenie dverí a pod,
- dbajte na dobrú viditeľnosť vstupu do domu. Zlodej vždy uprednostňuje prístup maskovaný kríkmi či stromami, pretože sa cíti byť dobre krytý,
- nikdy nenechávajte kľúče na tzv. dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči atď). Sú to prvé miesta, kde zlodeji hľadajú. Ak zveríte niekomu kľúče, zvážte, či je to osoba spoľahlivá a dôveryhodná,
- opatrnosť pred ľuďmi, ktorí chodia od dverí k dverám a ponúkajú rôzne a výrobky, je taktiež na mieste. Môže to byť zámienka, ako sa dostať do bytu a vytipovať si ho alebo rovno vykradnúť. V takomto prípade využite priezor vo dverách tzv. kukátko. Pohľad doň vám umožní premyslieť si, či zvoniacemu otvoríte,
- väčšie finančné obnosy budú bezpečnejšie v bankovej inštitúcii. Rovnako aj cennosti, hlavne šperky a cenné zbierky uchovajte počas dlhodobejšej neprítomnosti v prenajatom trezore banky,
v prípade, že odchádzate na niekoľko dní či týždňov, je dobré vytvoriť zdanie, že v byte stále niekto je. Využite napr. elektronické spínacie zariadenia, ktoré podľa nastavenia rozsvietia svetlá, zapnú rádio, televíziu a pod.

Obydlie sa nedá zabezpečiť na 100 %. A tak v prípade, že ste sa nevyhli krádeži vlámaním je dobré mať zdokumentované svoje cenné veci (zoznam, fotodokumentácia, výrobné čísla prístrojov a pod. ). Tieto informácie pomôžu polícii v pátraní a poisťovniam pri likvidácii poistnej udalosti.

Dve krádeže počas jednej noci v obci Fričkovce:
Policajti z Raslavíc vyšetrujú dve krádeže vlámaním v obci Fričkovce, okr. Bardejov, ku ktorým došlo v noci zo stredy na štvrtok.
Pri novostavbe jedného z rodinných domov mal majiteľ postavený plechový sklad. Doposiaľ neznámy páchateľ krompáčom odstránil visiaci zámok na dverách skladu a ukradol z neho tlakové čistiace zariadenie. Spôsobená škoda je vyčíslená na 23 000. - Sk.
K druhej krádeži došlo v miestnej materskej škole. Cez okno vošiel zatiaľ neznámy páchateľ do riaditeľne, odkiaľ ukradol počítačovú zostavu. Následne prešiel do triedy pre deti, kde ukradol magnetofón. Škoda spôsobená krádežou je v tomto prípade vyčíslená na 30 000. - Sk.
Polícia v oboch prípadoch začala trestné stíhanie vo veci pre prečin krádeže.

Zrážka dvoch áut v okrese Stará Ľubovňa:
Na ceste medzi obcou Hniezdne a odbočkou na obec Lacková (okr. Stará Ľubovňa) došlo včera podvečer k zrážke dvoch vozidiel.
V čase o 17:45 h viedol 20 ročný muž z obce Kurima (okr. Bardejov) dodávkové auto Mercedes-Benz Vito v smere od Popradu na Starú Ľubovňu. Na rovnom úseku cesty pred obcou Hniezdne v dôsledku nevenovania sa riadeniu vozidla prešiel do protismeru, kde sa čelne zrazil s oproti idúcou Aviou, ktorú viedol 53 ročný muž zo Želiezoviec. Pri zrážke sa ťažko zranil vodič Avie, pričom predpokladaná doba liečenia je 6 mesiacov. Vodič Mercedesu utrpel ľahké zranenia do 7 dní PN, pri dychovej skúške nebolo u neho zistené požitie alkoholických nápojov. U druhého vodiča bola odobratá krv na zistenie alkoholu. Hmotná škoda na oboch autách je vyčíslená na 500 000. - Sk.
Policajný vyšetrovateľ zo Starej Ľubovne začal trestné stíhanie a súčasné vzniesol obvinenie pre prečin ublíženia na zdraví 20 ročnému vodičovi Mercedesu.
 

Vyberte región